Joulu on perheyritysten aikaa

Usein sanotaan, että joulu on perheiden aikaa…

Joulu on perheyritysten aikaa

Työkiireet jätetään toimistolle ja juhlaa siirrytään viettämään läheisten kesken. Perheyrityksissä joulu- ja kokouspöydän ympärille kokoontuvat kuitenkin samat naamat. Kuinka arkihuolien heittäminen onnistuu, jos vieressä veisaakin yhtiökumppani?

Perheyritysten liima on luottamus – ja sitä kautta yhteinen visio siitä, mihin suuntaan ollaan menossa. Kun perusta on kunnossa, on helpompi nostaa kissa pöydälle pienistäkin asioista aiheuttamatta sen suurempaa välirikkoa.

Luottamusta testataan etenkin silloin, kun tehdään mittavia muutoksia toimintaan. Perheyritysten kohdalla yksi suurimmista kokeista on eittämättä sukupolvenvaihdos. Siinä missä muihin yrityksiin saatetaan rekrytoida oikeaa osaamista, tulee perheyrityksen seuraajan etsiminen aloittaa jo aiemmin.

Perheyritysten liiton Krista Elo-Pärssinen totesi keväällä hienosti, että perheyritykseen ei itseasiassa edes löydetä seuraajaa, vaan siihen kasvetaan.

Sukupolvenvaihdos on monelle perheyritykselle tulikoe, jonka läpäisemistä helpottaa, jos jatkaja on ollut alusta asti mukana yrityksen toiminnassa. Tie on toki pitkä, mutta kannattaa kulkea huolellisesti. Onnistunut sukupolvenvaihdos takaa nimittäin yrityksen menestyksen jatkossakin – ja tuo joulurauhan myös perheyrittäjän pöytään.

Joulurauhaa Ikaalisista toivottaen,
Järvensivun perhe